Duurzaamheid van de woning vraagt steeds meer aandacht
Nieuwsoverzicht

Duurzaamheid van de woning vraagt steeds meer aandacht

18 augustus 2020

Nieuwe wet- en regelgeving gaat zwaar inzetten om woningen in Nederland energiezuiniger te maken.

Het energiezuiniger maken van de woningen in Nederland staat hoog op de politieke agenda. Of je nu een woning gaat kopen, nog jaren in jouw woning wilt blijven wonen of juist wil verkopen: je krijgt meer en meer te maken met veranderende wet- en regelgeving op dit gebied.

Politieke koers staat vast

Komend jaar zijn er in Nederland weer verkiezingen. Welke uitslag deze verkiezingen ook zullen hebben: ook het nieuwe kabinet zal via wet- en regelgeving zwaar inzetten om woningen in Nederland energiezuiniger te maken.

 

Een woning kopen

Wanneer je een woning gaat kopen, onderzoek dan goed hoe het staat met het energie-label van de woning. Is de woning op dit moment “onzuinig” hou daar dan rekening mee bij het bepalen van de prijs die je bereid bent voor de woning te betalen. Waarschijnlijk zul je in dat geval de nodige kosten moeten maken om de woning energiezuinig te maken.

Onderzoek ook of de gemeente waar de woning staat al plannen heeft om de wijk waar jouw woning staat ‘van het gas af te sluiten’. Wanneer dat zo is, dan kan dat aanzienlijke kosten voor je met zich meebrengen.

Nu of later aanpassingen

Indien je een woning koopt, zal de vraag opkomen of je bepaalde maatregelen meteen laat uitvoeren samen met mogelijk enkele andere werkzaamheden om de woning aan jouw voorkeuren aan te passen, dan wel dat je deze werkzaamheden op een later moment laat uitvoeren. De praktijk laat zien dat sommige werkzaamheden het goedkoopst kunnen worden uitgevoerd wanneer de woning nog niet bewoond is.

Wat leveren investeringen op

Investeringen in het duurzaam maken van jouw woning leiden tot lagere energielasten in de toekomst. Voor veel maatregelen geldt dat deze zich binnen een aantal jaren ‘terugverdienen’. Uiteraard alleen wanneer ook na de gedane investeringen het hele gezin ‘energiebewust’ blijft. Het ‘met ramen open’ stoken onder het motto ‘we hebben een energiezuinig huis’ zal niet leiden tot de gewenste besparingen. Uiteindelijk bepaalt het gedrag van de bewoners in belangrijke mate of er wel of niet bespaard wordt.

Waarde van de woning

De waarde van de woning zal in de komende tijd steeds sterker mede afhankelijk worden van de mate waarin de woning energiezuinig is. Investeren in het verduurzamen van jouw woning is dus niet alleen goed voor het milieu en jouw maandelijkse energielasten, maar ook voor de verkoopopbrengst van jouw woning indien je deze in de toekomst gaat verkopen.

Veelheid aan voordelen bij financiering

Wil je jouw woning verduurzamen? Vaak zijn er allerlei subsidieregelingen en fiscale voordelen die per gemeente en provincie kunnen verschillen. Ook banken kennen op dit moment allerlei arrangementen om het je gemakkelijk te maken de kosten van het verduurzamen van jouw woning te financieren.

Wij geven je graag advies

Heb je plannen om jouw woning te verduurzamen? Wij willen je daarbij graag adviseren. Niet alleen over de wijze waarop je optimaal gebruik kunt maken van alle regelingen die hiervoor bestaan, maar ook door je te informeren met welke leveranciers en ondernemingen relaties van ons kantoor goede ervaringen hebben.

 

Zullen we afspreken?