Nieuwe regels voor partneralimentatie
Nieuwsoverzicht

Nieuwe regels voor partneralimentatie

25 februari 2020

Als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan, wanneer deze relatie eindigt, recht ontstaan op alimentatie. Of dat zo is, is afhankelijk van de behoefte van de ene (ex-)partner en de draagkracht van de andere (ex-)partner. De regels voor partneralimentatie zijn met ingang van 1 januari 2020 veranderd.

Nieuwe regels voor alimentatie

De regels voor partneralimentatie zijn begin dit jaar ingrijpend veranderd. Sinds 1 januari 2020 is de hoofdregel dat er nog maar recht bestaat op partneralimentatie voor de helft van de jaren dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft geduurd, met een maximum van vijf jaar. Er zijn enkele uitzonderingen die recht geven op een langere partneralimentatie. Bijvoorbeeld als er kleine kinderen zijn of als het huwelijk meer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatie ontvangende ex-partner ouder is dan 50 jaar. De ex-partners kunnen natuurlijk ook zelf afspraken maken over de hoogte en duur van de alimentatie. Komen partijen niet zelf tot een oplossing? Dan kan de rechter hierover een besluit nemen.

 

Wat te vaak vergeten wordt

Uitgangspunt bij alimentatie is dat de ex-partner die de alimentatie ontvangt, dit echt nodig heeft om in het levensonderhoud te voorzien. Dat betekent dus dat als deze alimentatie wegvalt en er geen andere inkomsten zijn, er voor deze ex-partner en eventuele kinderen grote, financiële problemen ontstaan. Deze ex-partner kan dan bijvoorbeeld de huidige woonlasten niet meer betalen. Bij gebrek aan voldoende inkomen kan er geen hypothecair krediet worden afgesloten, waardoor er geen andere woning gekocht kan worden. Bovendien zijn er op dit moment maar weinig betaalbare huurwoningen, waardoor een huis huren ook vaak geen oplossing is.

 

Wat als de alimentatie betalende partner overlijdt?

Het recht op alimentatie eindigt altijd op het moment dat de ex-partner die de alimentatie betaalt, overlijdt. Ook dan kunnen de ex-partner en eventuele kinderen in grote financiële problemen komen. In veel gevallen wordt vergeten om voor een dergelijke situatie een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op het leven van de ex-partner die de alimentatie betaalt. Uiteraard moet dan wel vastgelegd worden dat de uitkering uit de verzekering ten goede komt aan de ex-partner die recht heeft op deze alimentatie.

 

Een eenvoudige en betaalbare oplossing

Een overlijdensrisicoverzekering biedt voor een periode van bijvoorbeeld 5 jaar de zekerheid dat ook bij overlijden van de alimentatie betalende ex-partner, de alimentatie ontvangende partner voldoende inkomsten blijft houden. Meestal kost een dergelijke verzekering minder dan 10 euro per maand.

 

Neem contact met ons op

Krijg je direct of indirect te maken met situaties waarin er sprake is van partner- of kinderalimentatie, neem dan contact met ons op. Samen met jou kunnen we dan kijken of we tegen minimale kosten extra financiële zekerheid kunnen inbouwen voor degenen die afhankelijk zijn van deze alimentatie.

 

Zullen we afspreken?