Verduurzamen van je woning? Denk aan je opstalverzekering
Nieuwsoverzicht

Verduurzamen van je woning? Denk aan je opstalverzekering

24 september 2019

In de komende jaren zullen veel huiseigenaren maatregelen nemen om hun woning duurzamer te maken Bij grote investeringen is het belangrijk dat je tijdig kijkt of de opstalverzekering aangepast moet worden.

Er zijn veel argumenten waarom consumenten kunnen besluiten om investeringen te doen om hun woning te verduurzamen. Bijvoorbeeld als bijdrage aan een gezonder klimaat. Om kosten te besparen op energie. Om de verkoopwaarde van de woning te verhogen. Om het woongenot te vergroten. Omdat de buren het ook doen. Er zijn veel motieven om je woning te verduurzamen, maar al die aanpassingen kosten wel geld.

Subsidies en gunstige voorwaarden om te lenen

De overheid stimuleert huiseigenaren te investeren in de verduurzaming van hun woning. Inmiddels zijn er diverse subsidiemogelijkheden. Een subsidie is een financiële bijdrage die je bij bepaalde investeringen om je woning duurzaam te maken “krijgt”. Ook zijn er meerdere constructies waarbij je tegen gunstige voorwaarden (een deel van) het geld kunt lenen om de aanpassing die je wilt doen te financieren.

Overweeg je je woning te verduurzamen en wil je advies welke subsidies en bijzondere financieringen er zijn, dan adviseren wij je contact met ons op te nemen. Je kunt dit het best doen in een zo vroeg mogelijk stadium van je voornemens tot verduurzaming. Soms duren aanvraagtrajecten lang en geldt de voorwaarde dat er nog geen definitieve opdracht is gegeven aan een leverancier.

 

De herbouwwaarde kan veranderen

Door het duurzaam maken van je woning kan de herbouwwaarde hoger worden. Vrijwel elke huiseigenaar verzekert zijn woning tegen het risico van brand. De gedachte hierbij is dat, indien de woning door een brand volledig wordt verwoest, de verzekeringsmaatschappij een uitkering doet die voldoende is om de woning volledig opnieuw te bouwen op een niveau zoals de woning had vlak voor de brand. Deze waarde wordt de herbouwwaarde genoemd. Deze waarde kan anders zijn dan bijvoorbeeld de verkoopwaarde van de woning.

 

Hoedt je voor onderverzekering

Indien de herbouwwaarde van je woning hoger wordt dan het bedrag waarvoor de woning is verzekerd, dan loop je het risico dat je de schade niet volledig vergoed krijgt. Dat geldt indien de woning volledig wordt verwoest. Stel dat de herbouwwaarde op het moment dat je de verzekering afsloot 200.000 euro bedroeg. Nadien investeer je 25.000 euro om je woning duurzamer te maken. De herbouwwaarde bedraagt daardoor dan 225.000 euro. Gaat de woning door brand volledig verloren dan ontvang je bij veel verzekeringsmaatschappijen maar 200.000 euro en lijdt je dus een schade van 25.000 euro.

Ook bij een beperkte schade kun je onderverzekerd blijken te zijn en daardoor kan de uitkering tegenvallen. In bovenstaand voorbeeld is feitelijk maar 88,88 % van de (nieuwe) herbouwwaarde van de woning verzekerd. Indien je een schade hebt van bijvoorbeeld 10.000 euro dan zal de verzekeraar kunnen vaststellen dat er sprake is van “onderverzekering” en besluiten om van deze schade maar 8.888 euro uitkeren. Dus onderverzekering kan ook bij kleinere schades vervelende gevolgen hebben.

 

Informeer ons bij relevante veranderingen aan je woning

Ga je een fraaie keuken in je woning laten installeren of ga je je woning verduurzamen? Informeer ons over dit soort wijzigingen. Wij kijken dan of er aanleiding is om het verzekerde bedrag aan te passen, zodat je ook bij kleinere schades goed verzekerd blijft.

Oh ja: Ga je je woning verhuren. Informeer ons dan direct. Veel opstal- en inboedelverzekeringen geven alleen een vergoeding voor schade aan een woning waarin je zelf woont. Ga je toch verhuren, informeer ons dan. We vinden vast wel een oplossing! Maar dat moeten we dan wel doen vóórdat er sprake is van een schade!

Zullen we afspreken?