Wanneer je ons de nieuwe WOZ-waarde doorgeeft, controleren wij iets voor je
Nieuwsoverzicht

Wanneer je ons de nieuwe WOZ-waarde doorgeeft, controleren wij iets voor je

9 april 2019

In de afgelopen periode heeft elke eigenaar van een woning van de gemeente bericht ontvangen wat de nieuwe WOZ-waarde van zijn woning is.

Wanneer je ons doorgeeft wat de nieuwe WOZ-waarde van jouw woning is, zullen wij voor jou iets controleren. Wat? Dat leggen we graag uit.

Wet waardering onroerende zaken
De Wet waardering onroerende zaken, afgekort Wet WOZ, dateert uit 1994. De Wet regelt de waardebepaling van alle onroerende zaken in Nederland. Deze waarde is bepalend voor verschillende belastingen en heffingen. De wet bepaalt dat het gaat om de waarde die gold één jaar voor het begin van het kalenderjaar waarvoor de waarde wordt vastgesteld. De waarde die je dus begin 2019 hebt vernomen is feitelijk de waarde die jouw woning begin 2018 had.

Ga je jouw woning verkopen? Dan is een hoge waarde gunstig
Ga je jouw woning verkopen dan zal de kandidaat- koper zeker kijken naar de WOZ-waarde. Is de WOZ-waarde veel lager dan de vraagprijs die je in gedachte had, dan zal dat voor de kandidaat-koper mogelijk reden zijn om van de koop af te zien of een forse korting op uw vraagprijs te bedingen.

Komt de woning in een nalatenschap? Dan is een lage waarde gunstig
Komt de woning in een nalatenschap dan moet over de waarde van de woning erfbelasting worden betaald. De erfbelasting bedraagt tussen de 10% en 40%. Voordat je aangeslagen wordt voor erfbelasting geldt er wel eerst een vrijstelling. In 2019 is deze voor een echtgenoot bijvoorbeeld €650.913,-. Dus over een erfenis tot aan dit bedrag hoeft de echtgenoot van de erflater geen erfbelasting te betalen. Voor een kind van de erflater is deze vrijstelling nog maar €20.616,-. In die situatie is een lagere WOZ waarde dus gunstig.

Je blijft lekker wonen waar je woont!
Nu is de situatie dat je lekker blijft wonen, waar je woont. Ook dan kan een hogere WOZ-waarde voor jou gunstig zijn wanneer je ook nog een hypothecair krediet hebt. Veel geldverstrekkers koppelen de hoogte van de hypotheekrente namelijk aan de het verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. Naarmate de waarde van de woning dichter in de buurt ligt van de openstaande hypotheekschuld zal de rente hoger zijn dan wanneer de waarde van de woning veel hoger is dan het restant van de schuld.

Door eventuele aflossingen die je doet, kan dit verschil in waarde en schuld toenemen. Maar ook wanneer je geen aflossingen doet, kan door een hogere WOZ-waarde dit verschil toenemen en kan dat betekenen dat je recht hebt op een iets lagere hypotheekrente. Sommige banken passen dit automatisch aan. Bij andere banken moet je hier zelf om vragen.

Betaal je nu nog een forse hypotheekrente dan is het zinvol om te onderzoeken of je jouw bestaande hypotheek vervroegd kunt aflossen door tegen een veel lagere rente een nieuwe hypotheek af te sluiten. Je zal dan wel aan de geldverstrekker een vergoeding moeten betalen, maar in veel gevallen blijft er dan nog een aantrekkelijk voordeel over. Ook dan zul je extra profiteren wanneer door de stijging van de WOZ-waarde het verschil tussen de waarde van jouw woning en het bedrag dat je wil lenen groter is geworden.

Wij zoeken het graag voor je uit
Weet je of op jouw hypotheek een rente-opslag zit? En weet je of de actuele WOZ-waarde jou recht geeft op een korting op de huidige hypotheek? Nee? Wanneer je ons laat weten wat jouw actuele WOZ-waarde is, gaan wij voor jou hiermee aan de slag. Dat geldt uiteraard ook wanneer je wil weten of je geld kunt besparen door de huidige hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente. Wanneer je contact met ons opneemt, zoeken wij het graag voor je uit.

Zullen we afspreken?