Goed om even bij stil te staan: de nieuwe WOZ-waarde van jouw woning
Nieuwsoverzicht

Goed om even bij stil te staan: de nieuwe WOZ-waarde van jouw woning

12 februari 2019

Uiterlijk eind februari a.s. ontvangt elke eigenaar van een woning van zijn of haar gemeente hem weer…

In de beschikking van de gemeente wordt de nieuwe WOZ-waarde van de woning vastgesteld. Het is verstandig om deze beschikking dit jaar met extra aandacht te lezen.

De waarde van elke woning wordt vastgesteld
De waarde van elke woning wordt ieder jaar vastgesteld. De waardebepaling loopt altijd een jaar “achter”. De beschikking die je uiterlijk eind februari 2019 ontvangt, betreft de geschatte marktwaarde van de woning op 1 januari 2018.

Waardebepaling werkt door in tal van belastingen
De waarde van de woning zoals die in de WOZ-beschikking is vermeld wordt gebruikt als grondslag voor tal van heffingen en belastingen. Om er een paar te noemen:
● Onroerendezaakbelasting;
● Afvalstoffenheffing;
● Rioolheffing;
● Heffingen water-of hoogheemraadschap;
● Hoogte eigenwoningforfait;
● Erfbelasting.

Het is dus belangrijk dat je woning op de juiste waarde wordt getaxeerd!

Waarde zal hoger zijn dan vorig jaar
De verwachting is dat de WOZ-waarde zoals je deze in de komende weken ontvangt fors hoger is dan vorig jaar. Landelijk wordt rekening gehouden met een stijging van 6%. In bepaalde gebieden kan dit nog hoger zijn. Zo wordt voor Amsterdam en Rotterdam een stijging van meer dat 15% verwacht.

Taxaties zijn ruwe indicaties
Het is niet mogelijk om alle woningen elk jaar individueel te taxeren. De WOZ-waarde wordt dan ook vrij grof vastgesteld. Via geautomatiseerde bestanden wordt gekeken naar de verkoopprijzen van woningen in de buurt. Vervolgens wordt rekening gehouden met zaken als oppervlakte, inhoud en bouwjaar van de woning. Op deze manier wordt getracht zo goed mogelijk een inschatting te maken van de waarde van de woning. Dat systeem werkt redelijk indien in een bepaald gebied de woningen vrijwel gelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een flat waarbij alle eenheden even groot zijn. Het systeem werkt minder goed naarmate de verschillen van de woningen binnen een gebied of straat groter zijn. Die verschillen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld de ligging en onderhoud van de woning.

WOZ-waardes zijn openbaar
Je kan de WOZ-waardes van de woningen in de buurt raadplegen. Deze informatie is sinds 1 oktober 2016 openbaar. Je kunt hiervoor naar de site https://www.wozwaardeloket.nl gaan. Via deze site kun je dus zien hoe de WOZ-waarde van jouw woning zich verhoudt tot woningen in de omgeving die naar uw oordeel min of meer gelijkwaardig zijn aan jouw woning.

Binnen zes weken nadat je de beschikking van de gemeente hebt ontvangen, kun je bezwaar maken tegen de vastgestelde waarde van de woning. In dit bezwaar dien je te motiveren waarom je van mening bent dat de waarde van uw woning te hoog is vastgesteld.

Ook voor de hypotheek belangrijk!
Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten kijkt de bank bij het bepalen van het maximale bedrag dat je kan lenen onder meer ook naar de WOZ-waarde van de woning waarvoor je de hypotheek aanvraagt.

Ook voor een hypotheek die je in het verleden hebt afgesloten, kan de WOZ-beschikking die je binnenkort ontvangt van belang zijn. Dit is onder meer het geval op het moment dat de hoogte van de rente die je over de geldlening betaalt mede afhangt van de actuele WOZ-waarde in verhouding tot het nog af te lossen bedrag van de hypotheeklening. Er zijn namelijk nog steeds veel hypotheken waarbij je recht hebt op een (iets) lagere hypotheekrente wanneer het bedrag dat nog afgelost moet worden bijvoorbeeld minder bedraagt dan 60% van de waarde van de woning. Ook wanneer je in het afgelopen jaar niets op de lening hebt afgelost, kan door de stijging van de waarde van de woning opeens zo’n grens worden bereikt. Bepaalde banken passen de hypotheekrente automatisch aan. Bij andere banken moet je daar uitdrukkelijk om verzoeken.

Wij zijn je graag van dienst
Ontvang je de nieuwe WOZ-beschikking en wil je weten of dit recht geeft op een korting op de bestaande hypotheek? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij zijn je graag van dienst.

Zullen we afspreken?