Werkgeversverklaring steeds vaker digitaal
Nieuwsoverzicht

Werkgeversverklaring steeds vaker digitaal

22 januari 2019

In dit artikel lees je wat het verschil is tussen een werkgeversverklaring en een inkomensverklaring.

Als je in loondienst werkt en je wil een hypotheek afsluiten dan zal de geldverstrekker een verklaring willen ontvangen van de werkgever waarin deze verklaart wat jouw inkomen is. Dat vindt niet elke werknemer prettig. Voor hen is er goed nieuws.

Werkgeversverklaring
De geldverstrekker waarbij je een hypotheek aanvraagt, is verplicht te onderzoeken of je deze lening ook op langere termijn kunt dragen. Onderdeel van dit onderzoek is om zeker te zijn dat het inkomen dat je in de aanvraag hebt opgegeven ook het correcte inkomen is. Het komt met enige regelmaat voor dat het inkomen dat de consument bij de aanvraag opgeeft, afwijkt van het inkomen zoals de werkgever dat opgeeft. Dat gebeurt soms wanneer de consument bewust het inkomen hoger voorstelt dan in werkelijkheid het geval is in de hoop een hoger bedrag te kunnen lenen. Maar veel vaker blijkt er sprake te zijn van vergissingen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de vraag of het gaat om bruto- of netto bedragen, inclusief of exclusief overwerk, etc.

Om zeker te weten dat de beslissing een hypotheek te verstrekken op grond van de juiste informatie wordt gemaakt, vragen geldverstrekkers bij werknemers tot nu toe altijd om een werkgeversverklaring. In deze verklaring wordt de werkgever gevraagd te verklaren wat het juiste loon is en of de werknemer een vast dienstverband heeft.

Niet elke werknemer vindt het plezierig om zijn werkgever te informeren dat hij bezig is een hypotheek af te sluiten. Sommige werkgevers doen er ook lang over om zo’n verklaring af te geven. Om dit proces gemakkelijker te maken gaan steeds meer geldverstrekkers ertoe over om in plaats van een werkgeversverklaring, een inkomensverklaring te vragen. We leggen uit wat het verschil is.

Inkomensverklaring loopt via het UWV
Het is nu mogelijk dat – indien je een hypotheek wilt afsluiten – je zelf op de website van het UWV met jouw persoonlijke DigiD jouw persoonlijk UWV verzekeringsbericht downloadt. Deze download kunt u dan samen met jouw meest recente loonstrook opsturen.

Op basis van deze gegevens van het UWV kan de geldverstrekker snel bepalen wat het correcte loon is. Ook kunnen deze gegevens worden gebruikt om te bepalen of je in aanmerking komt voor een Nationale Hypotheek Garantie.

Het voordeel is dat je niet langer afhankelijk bent van acties van uw werkgever, dat de gegevens correct zijn en dat je sneller weet of de door jou gewenste lening kan worden verstrekt.

Nog niet altijd mogelijk
In bepaalde situaties is de inkomensverklaring via het UWV nog niet mogelijk. Onder meer wanneer:
● je flexwerker bent;
● je nog maar korter dan drie maanden in loondienst bent.

Steeds meer geldverstrekkers gaan inkomensverklaring gebruiken
Op dit moment zijn het vooral de grote geldverstrekkers die de inkomensverklaring accepteren. De verwachting is dat in de loop van 2019 vrijwel alle geldverstrekkers deze inkomensverklaring zullen accepteren en dat de ouderwetse “werkgeversverklaring” op enig moment helemaal verdwijnt.

Wij helpen je graag
Wanneer je overweegt een woning te kopen of jouw bestaande hypotheek over te sluiten, dan helpen wij je graag. Wij kunnen voor jou kijken wat in jouw situatie verantwoord en nodig is om te lenen. Ook kunnen wij voor jou onderzoeken welke hypotheekvorm geschikt is en je adviseren over de duur van de periode waarvoor je de rente kunt vastzetten. Uit de vele geldverstrekkers die op de Nederlandse markt actief zijn, zullen wij die instellingen adviseren die naar onze ervaring voor jou een passende oplossing kunnen bieden. Uiteraard helpen wij je ook met het verzamelen van alle noodzakelijke documenten om de aanvraag goed te laten verlopen, zoals bijvoorbeeld de werkgeversverklaring of de inkomensverklaring.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op: We zijn je graag van dienst!

Zullen we afspreken?