Neem de tijd. Bij een hypotheek speelt meer dan alleen de rente
Nieuwsoverzicht

Neem de tijd. Bij een hypotheek speelt meer dan alleen de rente

12 december 2019

Dat het goed is bij het afsluiten van een hypotheek niet over één nacht ijs te gaan is misschien geen nieuws voor jou. Toch vergeten veel aspirant-kopers dit.

Snel inparkeren. Snel naar binnen. En dan snel met een keurig voorverpakte hypotheek weer naar buiten. Dat lijkt soms de wens van nieuwe relaties die bij ons kantoor komen om “een hypotheek af te sluiten”. Snel graag. Want hoe moeilijk is dat nu om in een lijstje de bank met de laagste rente te zoeken?

De woning vraagt een fors deel van jouw inkomen

Bij de meeste gezinnen moet meer dan 30% van het gezinsinkomen worden gebruikt om de kosten van het wonen te betalen. Niet even een jaartje, maar tientallen jaren lang. Naast pensioen is het besluit om een woning te kopen vaak de grootste financiële beslissing die mensen in hun leven nemen. Bij een transactie waarbij het over zo veel geld gaat, zou je denken dat mensen uitgebreid de tijd nemen om zich goed te oriënteren op wat voor hen een verstandige keuze is. Helaas is de werkelijkheid vaak anders.

Kopers voelen zich opgejaagd

Door de huidige overspannen woningmarkt voelen veel kopers zich opgejaagd. Verkopers van woningen die voor starters bereikbaar zijn, kunnen daardoor hun eisen stellen, bijvoorbeeld dat de aspirant-koper de woning zonder financieringsvoorbehoud moet kopen. Een financieringsvoorbehoud houdt in dat een koper de woning koopt onder de ontbindende voorwaarde dat hij binnen een bepaalde termijn tegen marktconforme condities een hypotheek kan afsluiten. Lukt dat niet, dan kan hij zonder boete afzien van de aankoop.

In de praktijk maken wij regelmatig mee dat zo’n financieringsvoorbehoud een belangrijke bescherming biedt. Wij noemen een aantal situaties die wij in dit kader hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld het stel dat direct na de aankoop van de woning de relatie verbrak. Geen van de beide partners kon alleen de eventuele lasten van een hypotheek  dragen. Hierdoor was geen bank bereid de hypotheek te verstrekken.

Of de trieste situatie dat kort na de aankoop bij een van de partners een levensbedreigende ziekte werd ontdekt. Of de situatie waarin de werkgever van een van de partners failliet ging en de partner tijdelijk werkloos werd. Allemaal omstandigheden waardoor het vaak niet meer mogelijk was een hypothecair krediet af te sluiten. Als koper kun je blij zijn wanneer je in dergelijke situaties op grond van een financieringsvoorbehoud de koopovereenkomst zonder kosten kunt ontbinden.

Verkopers zijn in de huidige markt steeds minder bereid dit financieringsvoorbehoud te verlenen. Dit betekent dat wanneer zo’n calamiteit zich voordoet en de koper de financiering niet rond kan krijgen, de koper aan de verkoper een boete verschuldigd wordt die zo maar 20% van de koopsom kan bedragen!

Wij begrijpen daarom best wel dat veel kopers maar in één ding geïnteresseerd zijn: hoe krijgen wij de hypotheek zo snel mogelijk rond?

Betaalbaarheid op termijn

Die wens tot snelheid is begrijpelijk, maar niet verstandig, want niet alleen de rente maar ook de voorwaarden waaronder banken de lening verstrekken, verschillen sterk.  Bijvoorbeeld:

  • Hoe lang is de offerte geldig?
  • Wat zijn de voorwaarden en kosten om de offertetermijn eventueel te verlengen?
  • Hoeveel en binnen welke termijn mag in de toekomst boetevrij worden afgelost?
  • Wat zijn jouw rechten indien je in de toekomst wilt verhuizen? “Verhuist” de hypotheek dan mee?
  • Kun je de hypotheek tussentijds gemakkelijk verhogen voor een verbouwing of het duurzamer maken van de woning?
  • In veel hypotheekrentes zit een opslag “verstopt”. Deze opslagen vervallen wanneer de waarde van de woning stijgt en/of tussentijds wordt afgelost. Hoe hoog zijn deze opslagen? Moet je zelf vragen om aanpassing van de opslagen of gaat dat automatisch?
  • Hoe is de procedure en wat zijn de kosten bij verlenging van de rentevastperiode?
  • Wat is de situatie op het eind van de looptijd van jouw hypotheek? Moet je dan de hele lening hebben afgelost of kun je de lening voor het resterende deel voortzetten?

Zo maar enkele vragen waar wij op letten wanneer wij samen met jou kijken welke bank voor jou de meest geschikte hypotheek kan bieden.

Er kan veel meer spelen

We hebben het nu nog alleen over de voorwaarden gehad. Maar er speelt meer. Neem de fiscaliteiten. Indien een van de partners eerder gescheiden is, dan moet vaak echt goed uitgezocht worden hoe de nieuwe hypotheek op fiscaal vriendelijke en juiste wijze kan worden ingericht. Ook het betaalbaar blijven op het moment dat een van de partners bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt of komt te overlijden is een belangrijk punt van aandacht.

Wij nemen graag voor jou de tijd. Ook voordat je een woning hebt gekocht

Wij kunnen voor jou gedegen in kaart brengen welke hypotheek goed bij je situatie past. Dat kunnen wij al doen op het moment dat je een concrete woning op het oog hebt, maar veel beter is het dit te doen op het moment dat je start met het zoeken van de woning van je dromen. Wij kunnen je dan direct goed de bandbreedte aangeven van de prijzen waarvoor in jouw situatie een hypotheek haalbaar is. Je kunt dan gerichter zoeken en wanneer je dan toch zonder financieringsvoorbehoud moet kopen dan kun je veel beter het risico inschatten of dit in jouw situatie verantwoord is.

Bel je ons? Wij adviseren je graag!

Zullen we afspreken?